2015
naar nieuws uit 2014

Onze hulpboeren maken leuke artikelen die ze te koop aanbieden in de kantine. In de bezoekersruimte staat een vitrinekast waar hun verkoopwaren in staan uitgestald met o.a. leuke sleutelhangers met foto's van de dieren, vetbollen, bloembolletjes, kruidenpotjes en kaarsen. De opbrengst wordt gebruikt voor aanschaf van nieuwe knutselmaterialen en voor het voer van de dieren.

De eerste zwartbles beviel al op 5 januari. Zij kreeg een ooilam. Enkele andere ooien zijn inmiddels ook bevallen. De andere dames bevallen in maart. De schapen staan op het achterste land in de stal. De oudere lammeren die al loslopen in de stal zullen bij goed weer ook in de uitloop lopen. De pasgeboren lammeren kunt u bewonderen door het raampje in de stal.

De drie degoes hebben allemaal een nestje gekregen. De 11 jongen zitten graag bij elkaar in één nest en gaan al op onderzoek uit in het hok.
Dit jaar zijn er al vier nieuwe konijnen aangeschaft. De thrianta (oud-holland ras) loopt al op het konijnveldje. De jongste drie konijnen moeten eerst wat groter groeien voordat ze op het konijnenveldje mogen. Dit zijn een Duitse hangoor, Japanner en een klein Lotharinger.
De kinderboerderij heeft Australische Flappentakken gekregen. Op de afbeelding ziet u het vrouwtje zij is ongeveer 10 cm lang. Zij is de grootste van de twee. Flappentakken zijn familie van de wandelende tak. Bij gevaar krullen ze hun achterlijf omhoog waardoor ze op een schorpioen lijken. Ze eten bladeren van bramen, rozen, appels. Ze staan in de bezoekerskantine naast de wandelende takken. De ratten zijn verhuist naar het Huuske.

Eén angorageit, drie Nubische en twee Wallische geiten zijn gedekt. Vanaf half maart verwachten we daar de eerste lammeren van.

Ook lakenvelderkoe Florien is drachtig zij verwacht rond half mei een kalfje.

Dit jaar zullen we ook nog biggetjes aankopen van een ander bedrijf.

NL DOET
Vrijdag 20 maart deed de kinderboerderij mee aan de landelijke vrijwilligersdag NL doet. Enthousiaste vrijwilligers van bedrijven uit de omgeving hebben de handen uit de mouwen gestoken. De kippenrennen werden voorzien van meer zand, het zand uit de zandbak is ververst, de composthoop is voorzien van een wilgenvlechtwerk en twee mensen zijn samen met hulpboer Martin met dieren naar de voorscholen de Kleine Wereld en het Kwetternest geweest.
Toen de kippen hun gevulde ren in kwamen, begonnen ze lekker te scharrelen. Een geslaagde dag met veel resultaat!

januari en februari
maart

De bevallingen
De oudere zwartblesschapen zijn inmiddels allemaal bevallen.
Als er dieren geboren worden, worden ze circa vijf dagen apart gehouden van de groep. In hun lammerenhok, zo als we dat noemen, kunnen moeder en kinderen aan elkaar wennen. Indien de moederband goed is en zowel moeder als lammeren gezond en actief zijn, worden zij weer aan de groep toegevoegd. De lammeren beginnen dan altijd meteen te rennen en te springen. De strobalen die dan in de stal liggen tegen de wind worden gebruikt als klimobject. Tussen het eten en slapen wordt heel wat afgespeeld door de lammeren.

Kuikenproject
Met Pasen hebben we altijd kuikens. Vroeger kochten we onze kuikens maar tegenwoordig broeden wij deze uit met de broedmachine in samenwerking met de leerlingen van het Groenhorst Almere. Zij bekijken welke eieren geschikt zijn om uit te broeden en volgen de ontwikkeling. Na een week kun je al zien welke eieren bevrucht zijn, daar zie je al een donkere vlek en aderen in lopen.

Nieuwe bewoners
Sinds 10 maart heeft de kinderboerderij Shawi's. Dit zijn reuzen gerbils. Zij komen van oorsprong voor in woestijnen, droge steppen en graslanden. Ze kunnen in paartjes worden gehouden. Van nature zijn het nieuwsgierige dieren en niet schuw.

De caviagroep is uitgebreid met twee borstelcavia's. De twee zusjes zijn nu nog jong maar kunnen binnenkort meedoen aan de schoolprojecten waar kinderen leren omgaan met de dieren. In onze knuffelhoek krijgen de kinderen, als ze niet bang zijn, een cavia op schoot en leren ze hoe ze deze goed kunnen vasthouden en aaien. Daarnaast krijgen zij informatie over o.a. de voeding. Wist u al dat cavia's net als mensen geen vitamine C kunnen aanmaken en dat ze dat via hun voeding binnen moeten krijgen om gezond te blijven?

Eenden krijgen meer zwemruimte
De eenden in de sloot achter de fazanterie hebben meer zwemwater gekregen. Deze wens was er al lang maar er moesten vele meters hekwerk in de sloot worden verlengd. De eenden zijn namelijk goede duikers. Het hekwerk was ooit geplaatst om honden te weren van het terrein van de kinderboerderij. De eenden kunnen nu tot aan de geitenwei over het bruggetje zwemmen.

We hebben eieren in de broedmachine van kippenrassen die zeldzaam zijn of waar we zelf iets van willen houden op de kinderboerderij. Dit jaar zullen we ook eendeneieren uitbroeden. Deze eenden worden straks gehuisvest in de sloot bij de speeltuin, voorheen zat hier een koppel zwanen.
We hebben uit de opvang in Naarden nieuwe pauwen gekregen. Een aantal van onze pauwen is vorig jaar te pakken genomen door de vos. Nu het terrein helemaal is voorzien van schrikdraad konden we nieuwe dieren aannemen.
Van vogelopvang 'de Toevlucht' kregen we nieuwe muskuseenden. Ook deze waren bijna allemaal door de vos verorberd.

Een dag later beviel de Wallische geit Femke van twee mooi getekende (half zwart, half wit) geitenlammeren.

Nubische geit Nellie beviel op 15 maart als eerste van de geiten. Voor haar is dit een hele belevenis omdat zij voor het eerst moeder is geworden. Ze kreeg een heel mooi geitenlammetje. Vanwege haar aparte kleuren en aftekeningen mag het geitje waarschijnlijk op de kinderboerderij blijven.
de aandoenlijke lammetjes van Angorageit Curly
En op 17 maart beviel Nubische geit Jill van een tweeling. Zij kreeg een geit- en boklam.
Ook bij de minischaapjes was een geboortegolf, vijf van de zeven ooien bevielen in één week.
De ouessantschaapjes krijgen altijd maar één lammetje.
mei
op 18 mei heeft Lakenvelderkoe Florien koekalfje Fenna geworpen.